<< Pagina 10 van de 136
>>
127. Olympus II
28 oktober 2011
Hoongelach was mijn deel. Hoongelach over column nr. 126 bedoel ik. Het tekort aan geld moet met geld worden opgelost. Het noodfonds heeft daarvoor een biljoen (duizend miljard) euro nodig. Dat is bij een europese in de muntunie deelnemende bevolking van een half miljard een dubieuze lening zo niet een aderlating van - ooit, ergens, viavia - tweeduizend euro per europeaan. Dat is een behoorlijk financieel pakslaag; aan Bundeskanzlerin Angela Merkel en president Sarkozy om dat in Berlijn en Parijs uit te leggen.
Als we daarentegen voor één enkele euro een vierkante centimeter van de griekse Olympus kunnen pachten, dan levert dat (1 km2 = 100.000 x 100.000 cm2 )
10 miljard per km2 op. Een stuk Olympus, ik bedoel dus die beroemde berg in Griekenland, die berg waar de griekse goden woonden, een stuk van die berg dus, een stuk ter grootte van 10 bij 10 km is voldoende om dezelfde één biljoen euro te genereren. Uiteraard komen bij die euro pacht die u en ik betalen enige administratiekosten en uiteraard gaat deze rekensom alleen op bij voldoende pachters, anders zijn we weer terug bij af.
Maar ook al zijn er op de wereld (inclusief het rijke Noorwegen en China) uiteraard niet zomaar een biljoen pachters (of 10 miljard die gemiddeld 100 cm2 pachten) te vinden: Alles wat langs deze weg opgebracht kan worden draagt een minder tijdelijk karakter dan het schokken van geld en het draagt ook nog bij aan sociale, internationale betrokkenheid. Zo'n betrokkenheid kan van banken nimmer worden verwacht, vandaar het Occupy-protest. Aan de pacht-oplossing kleven voor die banken zelfs enige bezwaren: zij missen een stukje van hun bonussen en kunnen hun foute swaps minder makkelijk kwijt. Bancaire logica zegt immers dat als je met je hypotheken in de problemen komt, je een hypotheek op die hypotheken moet nemen. Een derivaat noem je dat. Goocheltruc zou ik denken.
Voor ons burgers zit er in de pacht van die vierkante centimeter ondertussen nog een verrassing Als we geluk hebben treffen we juist die vierkante centimeter waar Pallas Athene, Zeus of Cupido zijn c.q. haar domicilie blijkt te hebben gekozen.
U ziet, door daarop te gokken kunnen we er ook een europese loterij van maken!
Aldus de subtop van Robert van Leent en
Uw columnist, V.L.
Print versie (pdf)