<< Pagina 49 van de 136
>>
88. Kilometerheffing
16 januari 2010
Aan de ANWB, postbus 90934, 2509 LX Den Haag. Geacht bestuur, het is verheugend dat u de leden raadpleegt over de door de regering geplande kilometerheffing. Het is mijns inziens een afkeurenswaardig middel dat helaas naadloos past bij een op macht en controle beluste regering. Heeft men van '40-'45 niets geleerd? Herinnert men zich niet hoezeer controle de voorwaarde was voor de instandhouding van een totalitair regime?
Een objectiever, niet op controle berustend middel zou uiteraard zijn: een verhoging van de accijns op benzine en diesel, doch daaraan zouden de omringende landen moeten willen meewerken om al te grote prijsverschillen in het grensgebied te voorkomen. En wat is er niet mogelijk op het gebied van toltunnels, van openbaar vervoer, belbussen, treintaxi's, stations mèt een loket, mèt een mens erachter, en kaartjes zònder verkapte legitimatieplicht....
Dat het verkeer de pan uit rijst is uiteraard een groot probleem, dat zal niemand betwisten. Iedere rit op de snelweg demonstreert mij echter ook dat transport' in verhouding te goedkoop is, en arbeid' te duur. Dat was ooit een fiscale keuze, althans een resultaat van fiscale keuzes. De grootschaligheid der dingen die daardoor is gestimuleerd werkt ook nog eens de vervreemding van de natuur, van ons werk en van de medemens in de hand. We moeten overal flexibel inzetbaar zijn op een flexibele werkplek; de werknemer is een pion waarmee voortdurend geschoven kan worden; ter meerdere eer en glorie van de controle op zijn output. Totdat we wraak nemen door automaten te vernielen - omdat we zelf niet als automaat behandeld willen worden - of totdat we bij France-telecom in wanhoop vanaf de elfde verdieping uit het raam springen.
Met vriendelijke groeten en dank voor het informele referendum,
Uw columnist, V.L.
Print versie (pdf)